Kan man simma ute på sommaren eller i den ”vanliga” simhallen?

Barn under 2 år ska helst inte bada i vatten som håller lägre än 32 grader, och inte längre än 30 minuter, rekommenderar Socialstyrelsen. Att då ta ett dopp i vårt svenska sommarvatten kan därför bli rätt så kallt för barnet, speciellt med tanke på att de har svårare än reglera kroppstemperaturen än vuxna. Men såklart är det flera saker som spelar in. Hur gammalt barnet är, hur mycket hull det har på kroppen, hur varmt det är i luften, hur kallt det är i vattnet. Är lufttemperaturen väldig varm kan det till och med vara bra för barnet att svalka sig lite i svalt vatten.
Vad gäller ”vanliga” simbassängen håller dessa ca 26-29 grader. Egentligen alldeles för kallt jämfört med en babysimbassäng som håller runt 33 grader. Men det kan också bli för varmt. I bubbelpooler kan det vara upp mot 38 grader. Här bildas även mer klorångor precis vid vattenytan vilka inte heller är bra att få i sig, det är främst därför bubbelpoolsbad inte är att rekommendera.
När det kommer till bastubad är den generella rekommendationen att ett barn först kan bada bastu när det är så pass gammalt att det själv kan gå ut eller säga till om det skulle bli för varmt.