Blogg

Äntligen tänker vi…  

Vi, ja.. Carolina och Malin, vi som äger Aquasund, vi som tog över Aquasund 2013 och som har försökt göra Aquasund till den bästa simskolan för barn mellan 3 månader till färdiga simmare som går i skolan… 

Och äntligen vad… kanske du tänker… 

Jo, äntligen har vi en plats där vi kan förmedla den kunskapen vi har kring simning, äntligen kan du välja om du vill följa bloggen utan att behöva få ett mejl i inboxen, som du säkert har full som det är… 

Äntligen kan vi dela med oss av all kompetens som finns kring simning, barns utveckling och mycket mer som krävs för att kunna göra detta till den bästa simskolan. För det räcker inte att vi kan en massa saker, vi måste kunna förmedla kunskapen, vi måste öva tillsammans och vi måste se till barnets bästa så barnen tycker det är kul och har möjlighet att lära… 

 Vi hoppas ni ser värdet i att läsa våra inlägg kring ämnen som simning, barns utveckling, vad du som förälder kan göra för att simningen ska bli ännu roligare, bättre och mer stimulerande för ditt barn. Vi kommer även säkert ge tips på böcker i ämnena, berätta om vår resa och mycket, mycket annat… 

 Och det bästa som finns tycker vi… är feedback… så lämna gärna ett spår, berätta för oss vad du tycker eller dela med dig av din kompetens… Vi är så många som kan så mycket så det är spännande att få höra andra åsikter, tankar och kunskap. 

Varma hälsningar 

Carolina & Malin 


Trygghet och vatten
Om trygghet, barn och vatten
Under barnets separationsfaser, som kan vara flera stycken, den första när man lär sig stå och gå, så behöver man sina föräldrar extra mycket. Tänk: om jag kan lämna mina föräldrar så kan även dom lämna mig, bäst jag håller i mig! Därför kan barnet upplevas klängigt och som om hen inte vill göra något, men ge det lite tid… gör övningarna tillsammans och var nära varandra så kommer barnet att våga släppa snabbare än om vi hela tiden försöker göra saker ifrån varandra och utan den tryggheten som du som förälder faktiskt innebär för ditt barn.
Vill en kramas så vill en!


Förskola
Hur gör man när man börjar förskolan med simningen?
När man började med babysimskolan så var man föräldraledig, hade tid att ta en hel förmiddag till att simma, men när förskolan sätter igång så är rutinerna lite annorlunda. För barnen är den bästa simtiden på helgen, så man slipper stressa till simningen och det kan fortsätta vara en rolig, lugn och avslappnande stund tillsammans med de vuxna.

En tidig eftermiddag kan också vara en bra tid, om man en dag i veckan kan hämta extra tidigt och simma senast 17 (efter det är man inte så pigg och glad längre).

Som gott exempel har vi på fredagarna i Malmö en tidig förmiddag där ni kan simma innan barnen lämnas på förmiddagen. Ibland har man möjlighet att fixa och trixa med sitt schema och det kan man använda på olika sätt. Men om man väljer att ta en paus i sitt simmande när förskolan börjar, tänk på att vattenvana är en färskvara och den behöver underhållas för att finnas kvar… Så bada, och bada mycket…så barnet inte glömmer bort hur det är att få vara självständig i vattnet.


Motorikringarna
Vi slår ett slag för våra motorikringar
Det är en superbra investering när det gäller bad både i pool och hav – dom kan inte gå sönder, lite söndertuggade dock men de fyller ändå sin funktion. Du kan ha dessa länge då de går att dela i två delar – två delar tillsammans för de mindre barnen och enbart den stora delen till de stora barnen. De  är inte till för att lära sig att simma i, men ger en härlig självständighet för barnet och man kan leka med dessa på.

Glöm inte att även leka utan motorikringar på, speciellt hoppa från kanten och simma tillbaka så barnet får uppleva sina simkunskaper på riktigt och inte får en falsk trygghet av att kunna simma själv.


Kroppsuppfattning och koordination
Huvud, axlar, knä och tå, knä och tå

I simningen kan vi behöva använda annan motorik än vad man är van vid. En sexåring som kan en massa saker kan behöva träna lite på land, och du kan som förälder göra några enkla övningar med ditt barn… tex sträck och flexa på foten – i bröstsimmet kallar vi det att lyfta på foten (flexa), man kan gå på sina hälar, man kan ligga på golvet och lyfta sina ben och sin överkropp för att hitta rätt muskler i magen för att sedan flyta. Man kan snurra med armarna som en vindsnurra (för crawlarmar)

Men den roligaste träningen som finns för att få vattenvana är att gå och bada och leka med sina föräldrar… Glöm inte att ta med simglasögon till er allihop…det gör vattenäventyret ännu roligare…

 


Varför ska man ha badmössa?
Efter teoripasset som vi hade för de nya babysimmarna härom månaden så tänkte vi att vi behöver vi prata om varför man ska ha badmössa i vattnet, förutom att man blir snygg, simsnygg! Vi tappar mycket hår, hela tiden, mer än vad vi tror och det smutsar ner vattnet och är inte bra för vattenreningen och vi hoppas att alla som har hår på huvudet har en badmössa… det finns sköna i tyg… som bara håller håret på plats och det finns de i latex/silikon som håller håret torrt och kan vara lite svår att få på, men kolla på youtube…finns olika sätt att lösa det på. Hoppas vi ses i vattnet…simsnygga!
P.S. Du kan köpa badmössa hos oss på Maxinet!